Istoria Shaormei

  • Shaorma, gasita si sub denumirile de shawarma sau doner kebab((Arabă: شاورما / ALA-LC: shawarma; ebraică: שַׁוַארְמָה shawa’rmah), este o mancare de tip fast food, adusa din Orient.
  • Istoria acestui preparat des intalnit astazi sub diferite denumiri(shaorma, doner, gyros), isi are inceputul undeva prin Persia epocii medievale, in zona Iranului de astazi. Modalitatea de atunci de a frige carnea era pe sabie si consumarea acesteia de la exterior la interior, pe masura ce se prepara la foc.
  • In Europa preparatul a fost adus treptat si “adoptat” personalizat in fiecare tara, facut fie din carne de miel, berbec, vita sau pui, atent condimentate si marinate.
  • Shawarma se identifica adesea cu doner, ambele avand comuna traducerea “ a roti”/” a invarti”. In tarile europene, ungurii au adoptat kebabul(preferatul germanilor), rusii numesc shaurma sau shawarma, bulgarii ii spun dyuner, iar in Spania avem sa ne confruntam cu chawarma, iar la greci deja arhicunoscutul Gyros cu sosul cu usturoi tzatziki, in vreme ce peste ocean, mexicanii combina carnea cu chili. J
  • In Romania este preparatul care se comanda foarte repede, practic cateva secunde, cat rostesti cuvintele magice ”o shaorma cu de toate”. Aici intervine specificul fiecarei shaormerii din tara noastra, comanda “cu de toate” uneori poate fi riscanta. De ce spun asta? Pentru ca pe langa lipie si carnea condimentata, mai puteti avea: castraveti(murati sau cruzi) rosii, cartofii prajiti, patrunjel, ceapa, sosurile de rosii/usturoi/maioneza, varza, salata, ardei, mai nou chiar masline si porumb (stiu nu este cea mai fericita combinatie, dar exista)
  • Cu o asa lista romanul s-a adaptat si face o selectie atunci cand comanda, de cele mai multe ori se exclude ceapa si usturoiul, insa gustul nu va mai fi la fel de bun.

In ultimii 4-5 ani, shaormeriile sunt tot mai des intalnite, in special in Bucuresti, in unele cartiere daca foamea este mare vei avea de ales intre 3-4 localuri pe o raza de 1-2 km maxim,

Si inca este loc pe piata, zilnic peste 25 000 de comenzi sunt doar in Bucuresti si peste 200 000 in tara, asa ca romanul este frate cu shaorma sau kebabul la orice ora din zi si mai ales noapte.